“Je moet het wel zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen”

Ik ben Lyanne Holterman (1972) en trotse moeder van vier prachtige kinderen. Verlies is als een rode draad verweven in mijn leven. Sinds 2014 ben ik weduwe van mijn grote Liefde Piet. Hij had uitgezaaide darmkanker. In 2012 kregen we deze diagnose met het verdrietige bericht dat hij niet meer beter kon worden. Sindsdien leefden we tussen hoop en vrees: een hectische tijd. Het leek een wervelstorm. Er moest van alles geregeld worden, naast de behandelingen in het ziekenhuis en het draaiend houden van ons gezin. Alle ballen moesten in de lucht blijven. We waren druk met overleven. Stervensdruk, zoals we met een flinke dosis zwarte humor tegen elkaar zeiden. Maar ook de druk van het aanstaande sterven voelden we. Zo is de naam voor deze praktijk ontstaan. “Het dekt in een woord de lading” zei een van mijn cliënten met een jong gezin en een ongeneeslijk zieke man.

Als puber van 14 verloor ik mijn vader ook aan kanker. Hierdoor was ik een lotgenoot van onze kinderen en voelde ik goed aan wat ze nodig hadden. Door al deze ervaringen, mijn stapel van verlies, wilde ik de opleiding voor rouw- en verliesbegeleider voor kinderen en jongeren volgen bij Land van Rouw. Met goed gevolg heb ik deze in 2019 afgerond.

In 2020 is mijn oudste zus overleden, ook aan de gevolgen van kanker. We konden met ons gezin niet bij de uitvaart zijn vanwege covid.

Meer over mij lees je in het interview met het AD.

Mijn missie is om de dood bespreekbaar te maken. In het bijzonder voor kinderen en jongeren! Door hen te betrekken bij ziekte, overlijden en het rouwproces, op een manier die past bij hun leeftijd, wil ik zorgen voor verbinding, zodat het rouwproces wat minder eenzaam voelt. Daarom startte ik begin 2020 mijn praktijk voor verlies- en rouwbegeleiding ‘Stervens-druk’.

Ook Lyanne:

 

    • Opgeleid tot Z-verpleegkundige en HBO-er Maatschappelijk Werk en Dienstverlening.

    • Werkzaam als Medisch Maatschappelijk werker bij Revalidatiecentrum De Hoogstraat afdeling Dwarslaesie en Orthopedie

    • Bestuurslid voor Netwerk Hemelrijk: voor jonge weduwes en hun kids. Wij organiseren lunches voor weduwen en activiteiten voor weduwes en hun kinderen. De kracht van lotgenotencontact was en is voor mij heel belangrijk na het overlijden van Piet. 

    • NVPA vakgroep coördinator rouw- en traumatherapie

    • Ruim 3 jaar werkzaam geweest bij Proxima Terminale Zorg Thuis en in de Hospice. Piet wilde graag thuis sterven. Het is fijn en belangrijk dat mensen een keuze hebben waar ze willen sterven en daar ondersteuning bij krijgen.

Wat mensen over mij zeggen…

Lyanne is bij ons thuis geweest vanaf het moment dat wij wisten dat Ralph, mijn man en papa van onze tweeling, niet meer beter zou worden. Ze heeft ons als gezin begeleid, ons als ouders geholpen, en de kinderen en mij enorm gesteund. Ze is letterlijk met ons meegelopen in een vreselijke periode van rouw en verlies. Het heeft ons ook echt goed gedaan dat ze Ralph gekend heeft. 

Haar steun, hulp en kennis verlicht, je voelt je begrepen, gehoord en gezien. In gesprek, met kleine oefeningen, creatief of in spelvorm, ze vind altijd een passende manier.

Maar ook als lotgenoot, ze weet hoe rauw rouw is en mede daardoor voelt het snel vertrouwd en fijn.  

Door vergoeding vanuit het NIK was het voor ons gezin haalbaar haar hulp in te schakelen. We zijn daar heel dankbaar voor. – Esther

Ik heb nu een aantal sessies gehad en ben zo ontzettend opgeknapt. Ik vond het in het begin best eng…..Het was ook fijn, want ik kon echt alles met Lyanne bespreken, dit ook omdat je weet dat ze je echt begrijpt omdat ze voor een deel hetzelfde heeft meegemaakt. – Petra

Ik wil je nogmaals danken voor je tijd, luisterend oor en zorgvuldig advies. Ik ervaar dat je een mede-weduwe bent die mijn persoonlijke situatie daardoor goed begrijpt. – Erika

Lyanne is open, hartelijk en warm. Ze luistert aandachtig naar je verhaal. Met haar humor brengt ze lichtheid, zonder af te doen aan je emoties of ervaring. Bij Lyanne voel ik mij welkom! – Marieke