“Rouw is Liefde die zijn adres is kwijtgeraakt”

-Jean Jacques Suurmond-

Voor iedereen die een verlies meemaakt

Rouw is de achterkant van Liefde. Als iemand of iets waar je veel van houdt wegvalt is dat verlies. Daar horen gevoelens van rouw bij. Verdriet, boosheid, angst, schuld, schaamte mengen zich met liefdevolle herinneringen, verminderde energie en een minder goed werkend geheugen. Een kluwen aan emoties wat verwarrend kan zijn voor jezelf en jouw omgeving. Bij rouw denken we vaak aan een verlies door de dood. Er zijn echter ook andere verliezen die rouw met zich meebrengt zoals verlies van gezondheid (van jezelf of een gezinslid) , ongewenst kinderloosheid, een scheiding, verlies van baan, verlies van je vaderland, verlies van dierbare spullen zoals bv na een brand.

Rouwen, hoe doe je dat? Waar is de handleiding van dingen die ik moet doen? Het lijstje afvinken en dan is het rouwproces klaar! Helaas werkt het niet zo. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier en in eigen tempo. Elk persoon heeft zijn eigen unieke verhaal: even uniek als je vingerafdruk. Het verlies dat je lijdt draag je heel je leven met je mee. Je verweeft het in je leven en leert ermee om te gaan. Op onverwachte momenten word je soms getriggerd. Door muziek, een geur, of een gedicht ben je onverwacht weer bij de diepe pijn van het gemis van toen. Zo slingert je levensbootje heen en weer tussen afleiding, herstel, je toekomst weer vormgeven en aan de andere kant de pijn en de wir-war van emoties rondom het verlies.

Je bent welkom met al je verliezen bij Stervens-druk. Ik loop graag een stukje met je mee in jouw Land van Rouw.

De 4 Rouwtaken van Worden verteld door Manu Keirse

Gezinnen met een ongeneeslijke zieke, of overleden gezinslid

Mede door eigen ervaringen is Stervens-druk er ook voor jonge gezinnen met een ongeneeslijke zieke, of overleden gezinslid en geeft begeleiding aan alle gezinsleden samen of voor ieder afzonderlijk.

Als jij, je partner, vader of moeder, broer of zus ongeneeslijk ziek blijkt of iemand in je gezin (plotseling) is overleden, dan staat de wereld op zijn kop. De grond valt onder je voeten vandaan. Hoe moet je nu verder? Gezinsleden willen elkaar vaak niet belasten, omdat de ander het al zo moeilijk heeft. Het gevaar dreigt dat ieder het zelf gaat oplossen. En dat kan zo eenzaam voelen. Juist in een periode waar je elkaar zo nodig hebt.

Kinderen, jongeren en ouders worstelen elk met hun eigen uitdagingen. Bij al deze vragen loop ik graag een stuk met jullie mee in dit moeilijke proces en kijk hoe de verbinding kan blijven

Rouw na overlijden van familielid

Hoe ouder je wordt des te meer kans dat je door de dood familie of vrienden verliest. Dit kan een enorme impact op jouw leven hebben. Rouwen om je (oudere) ouder, je partner waar je al meer dan 50 jaar mee samen was, je broer of zus, een vriend of vriendin. Als mensen van je eigen leeftijd komen te overlijden confronteert het enorm met jouw eigen onsterfelijkheid. Ook met deze rouw ben je welkom bij Stervens-druk.

Verlies van gezondheid

Rouw is er niet alleen bij een verlies door de dood. Ook na het verlies van gezondheid of functieverlies van een lichaamsdeel van jezelf of een gezinslid, is er rouw. Ook wel een ‘levend verlies’ genoemd. Dit verlies heeft niet alleen gevolgen op fysiek vlak, maar op alle gebieden: werk, wonen, opleiding, sport, financiën, hobby’s, toekomstplannen, relaties, vriendschappen etc. In mijn werk op De Hoogstraat Revalidatie kom ik dit veel tegen. Vanuit deze ervaring kijk ik graag mee met jouw/jullie rouwproces.

Rouw en afscheid in Corona tijd

 Door de maatregelen omtrent corona zijn er vele mensen in eenzaamheid gestorven. Er mochten maar een beperkt aantal mensen bij het sterfbed aanwezig zijn en was het afscheid dat je jouw dierbare wilde geven helaas niet mogelijk. Misschien had je zelf klachten en kon je niet bij het afscheid aanwezig zijn? Geen of niet goed afscheid hebben kunnen nemen kan het rouwproces in de weg staan. Het is bijna niet te geloven dat jouw dierbare er niet meer is. Door het beperken van contacten mis je de steun van de mensen om je heen. Rouw verdient getuigen. Iemand die naast je blijft staan in het verdriet, een troostende arm om je heen, stilzwijgend naast je zit….Tijdens de Lockdown zat iedereen noodgedwongen in zijn/haar eigen bubbel en daar zit je dan met je rouw. Dat kan enorm eenzaam voelen. Voel je welkom om samen te onderzoeken wat nodig is om jouw rouwproces de aandacht te geven die het nodig heeft.

Aarzel niet om contact op te nemen en dan bespreken we samen de mogelijkheden voor ondersteuning en begeleiding.